Kundtjänst: 0300-323 400 öppet helgfria vardagar 07-16

Test Zeiss V6 2-12x50

Redan på IWA 2017 i Nürnberg blev vi varse om att årets nyhet hos Zeiss heter Zeiss Conquest V6. Större delen av deras abnorma monter fokuserade kring just releasen av Conquest V6 serien. Efter att ha tittat både på dem och igenom dem en stund blev vi mycket intresserade. Det är väldigt fina kikarsikten prissatta i mellanklassegmentet med optik som normalt sett endast återfinns högre upp i premiumklassen!

Zeiss V6 test

Det som gjorde oss lite konfunderade är att Zeiss valde att kalla det Conquest V6 och inte Victory V6. Serien har enligt oss betydligt fler likheter med Victory serien än med Conquest serien, som exempel kan nämnas att Conquest V6 serien delar FL linser med Victory V8, det har dessutom samma vidvinkelsokular vilket bland annat ger en mycket rymlig och förlåtande ögonbox. Just de två bitarna är två viktiga beståndsdelar i Victory serien så varför inte lägga den i samma serie? För oss är kopplingen mer naturlig till Victory än till Conquest men nu är det ju knappast vi på Netjakt som bestämmer över Zeiss.

Namnet Zeiss V6 skvallrar tydligt om att serien är sexväxlad. För ett par år sen hade detta varit en ovanlig och unik egenskap, numera är det mer eller mindre standard i nyutvecklade serier med kikarsikten där tillverkaren haft lite ambitioner. En sexväxlad zoomutväxling ger ett mycket användbart kikarsikte för jakt, ett enda kikarsikte kan ofta täcka ett vapens alla användningsområden.

Zeiss Conquest V6 serien är heltäckande trots att den bara består av tre grundmodeller, samtliga är sexväxlade, samtliga är mycket kompakta, korta och smidiga. Framförallt 2-12x50 och 2.5-15x56 är oerhört optiskt bra. 1.1-6x24 avvek något optiskt från storebröderna enligt oss men är fortfarande bra.  Det är snarare så att 2-12x50 och 2.5-15x56 är mycket bra.  

I detta test kommer vi att fokusera på Zeiss Conquest V6 2-12x50. Vi kommer även att göra en separat jämförelse mot två tyska konkurrenter, Docter (V6 serien) och Minox (ZE 5i serien) då dessa helt klart ligger i samma segment med undantaget att Minox Ze 5i är billigare men ändå förtjänar en plats i jämförelsen på grund av sina optiska och tekniska kvalitéer.

Så vilka egenskaper har då Zeiss Conquest V6 2-12x50 på pappret?

Egenskaper Zeiss Conquest V6

6 gångers förstoringsväxel
30mm mellantub
Belyst riktmedel
Tiltsensor på belysningen
Helt vatten och imtätt
Tillverkat i Tyskland
Icke medförstorande riktmedel
Fullt dagbelyst riktmedel
Zeiss FL linser
LotuTec ytbehandling

Specifikation Zeiss Conquest V6 2-12x50

Förstoring: 2-12x
Längd 335 mm.
Objektivdiameter 50 mm.
Yttermått objektiv: 56 mm.
Vikt 620 gram
Utgångspupill min/max zoom: 9,7 - 4,2 mm.
Synfält på 100 meters avstånd vid min/max förstoring 20,5 m - 3,4 m.
Träfflägesjustering mm/100m: 10mm
Justerområde höjd/sida vid 100m: 250cm.
Skymningsfaktor (min/max): 5,7 - 24,5
Ögonavstånd: 90mm 
Riktmedel 60
Riktmedlets punkt vid 100m och 12 gångers förstoring: 0,55cm

I specifikationen och bland egenskaperna finns mycket som är positivt, tiltsensor på belysningen är alltid trevligt och sparar givetvis batteri. Denna funktion används av flera tillverkare idag där Zeiss, Swarovski och Minox är några av de vanligast förekommande bland kikarsikten för jakt. Belysningen är fullt dagbelyst vilket är viktigt för många användare idag, belysningen är givetvis justerbar för att även fungera i skymning och vid vakjakt. Vidare så är Zeiss riktmedel 60 lite unikt eftersom det är fullt synligt och behagligt i alla sammanhang trots att punkten i riktmedlet endast är 0.55 cm stor vid 100 meter och 12 gångers förstoring. Praktiskt ger riktmedlet möjlighet till inskjutning och skytte på mycket små punkter utan att riktmedlet skymmer och täcker siktpunkten.

Sen kommer vi till vikt och storlek och även här är den riktigt bra! 2-12x50 är endast 335mm lång, det finns inte många kikarsikten som bygger så kort med ett liknande förstoringsspann. För oss är det viktigt på ett jaktvapen, det tillsammans med vikt eftersom de flesta jägare släpar runt på sina vapen både länge och långt under en jaktdag. Vikten är nätta 620 gram, det finns någon som är lättare i samma klass men desto fler som är tyngre, vissa betydligt tyngre.

Leveransomfattning:

Kikarsikte
Objektiv och okularskydd för användning vid transport eller förvaring.
Bruksanvisning (väldigt tunn och bantad men tillräcklig)
Putsduk. (tvättbar)

Zeiss Conquest V6 2-12x50 test

Sammantaget är Zeiss Conquest V6 2-12x50 mycket lovande när man tittar på specifikationerna, men hur är den då i verkligheten?

Belysningssystem med tiltsensor

Zeiss har i sin Conquest V6 serie en tiltsensor som kontrollerar belysningens på och av. Ifall vapnet läggs på sidan alternativt ställs upp i ett vapenställ så slocknar det automatiskt. Bra batterisparande funktion som börjar bli standard i nyare premium och övre medelsegmentet av kikarsikten.

 Belysningen aktiveras genom att hela tornet för belysningskontroll dras ut från mellantuben cirka 3 millimeter. Ljusstyrkan regleras helt steglöst och kan ställas väldigt precist till skillnad från många konkurrerande belysningskontroller. Belysningstornet roterar i oändlighet, det finns alltså inget ändstopp vid lägsta eller högsta belysning. Det är inget tvivel om att belysningen är stark nog för dagsjakt även i mycket starkt ljus samt nedjusterbart till nära noll för vakjakt. Mycket trevlig och välfungerande belysningskontroll på alla sätt och vis. Om vi skall ha en synpunkt så skulle det möjligen vara att belysningskontrollen inte är tyst, när turreten dras ut för att tända belysningen avges ett ganska högt klickljud, samma när den stängs av. Vi tycker inte att det är något att haka upp sig på utan mer ett konstaterande, eftersom kikarsiktet har tiltsensor så startas belysningen med fördel redan vid uppackning av vapnet och är sedan på respektive av per automatik beroende på vilket läge vapnet hålls i.

Det är väldigt få tillverkare som tekniskt lyckas att ha en så liten riktpunkt som Zeiss har med Riktmedel 60 utan att den blöder på hög intensitet. Här är vi riktigt imponerade, när belysningen är ställd på en relevant nivå även i fullt dagsljus så blöder inte punkten alls. 

zeiss-v6-belysning

Bilden ovan illustrerar belysningen avstängd på den vänstra bilden och belysning påslagen på den högra. Hela belysningsvredet dras ut från mellantuben cirka 3mm för att aktivera belysningen.

Optiska egenskaper


Tubseende / kantskärpa

Få saker med ett kikarsikte stör mig så mycket som tubeffekt och kantoskärpa, i detta kikarsikte finns det i princip inte en tendens till  vare sig det ena eller andra. Mycket fin bild från kant till kant med minimal ring runtomkring. En klyscha som brukar återfinnas i reklam för kikarsikten är kristallklar skärpa från kant till kant, ironiskt nog är det mest använt bland budgetsikten där det stämmer som minst. I Zeiss Conquest V6 2-12x50 är det dock sant, mycket fin kantskärpa! I prisklassen som kikarsiktet ligger i skall man kunna ha höga krav och det kan man verkligen med Zeiss Conquest V6 2-12x50!

Ögonbox

Detta är kanske Zeiss Conquest V6 största styrka hos 2-12x50 och 2.5-15x56 modellerna, en mycket fin ögonbox, förlåtande och väldigt rymlig. Vissa konkurrenter i samma klass tappar snabbt skärpa i kanterna när ytterkanterna av ögonboxen används. För egen del känns det inte avslappnat att använda ett kikarsikte med en trång ögonbox, mina favoritmodeller av kikarsikten blir ofta de som jag är avslappnad direkt när jag tittar i, precis så blir det med ett Zeiss Conquest V6. Lyft, lägg an och ha en full bild även när du har tjockare jacka än vanligt eller vapnet i en annan vinkel på grund av terrängen.

 Zeiss Conquest V6 delar okular med Zeiss Victory V8 vilket i skrivande stund är Zeiss flaggskepp, den generösa ögonboxen kan delvis tillskrivas just det okularet och är en riktigt fin egenskap med modellen. Upplevelsen blir ett snabbt och behagligt kikarsikte som man kan titta avslappnat i.

zeiss-v6-okular

Färgåtergivning

Färgåtergivningen är mycket bra och kanske framförallt behaglig, bästa beskrivningen är kanske att den är lugn. Det ligger inga förvrängningar eller toner i färgerna, precis samma som ögat ser.

Kromatisk aberration

Mer eller mindre obefintlig kromatisk aberration i högkontrastfält, detta var något som slog oss redan när vi tittade i det på IWA 2017, i en mässhall har man verkligen chansen att titta på skyltar som är kraftigt belysta med kontraster från svart till vitt runt bokstäver etc.

Skymningsegenskaper

Eftersom Zeiss Conquest V6 använder samma linser (Zeiss FL) som Zeiss Victory V8 så får man 92% ljustransmission och LotuTec ytbehandling på köpet. Det är svårt att få så bra linser och ytbehandling i priset som Zeiss Conquest V6 säljs för! Vi har ännu inte hunnit testa kikarsiktet i skymning med referenssikten, de skymningar vi testat i har reflektionen varit att det behåller skärpan hela vägen till mörker. Just detta upplever jag är ett vanligt problem med sikten som inte klarar skymning lika bra, vissa kikarsikten kan ha ljus lika länge som ett annat men blir grynigt och jobbigt att använda i slutet av ljuset. Att bedöma vilken bock man har framför sig de sista minuterna blir väldigt svårt i ett sådant kikarsikte men inte i ett Zeiss V6 2-12x50.

Övergripande känsla

Genomgående är känslan i alltifrån klick till förstoringsvredet och belysningsvredet ljuvligt. Locken till de täckta rattarna är i plast vilket inte är vanligt och känns givetvis lite plastigt för ett kikarsikte i den här prisklassen, dock så ligger en gummipackning längst ned på gängan på tornen vilket ger en förtroendeingivande känsla som helhet. Nollställningen av rattarna är fjäderbelastade och svåra att råka ändra i läge oavsiktligt ifall man klickar på bana vid olika avstånd.

Zeiss conquest v6 turret

Höjdjusteringstorn, skalan nollställs genom att den graderade ratten lyfts upp och vrids till noll. Ratten är fjäderbelastad och oavsiktlig ändring av nolläge är inte troligt. 

Förstoringsvredet löper mycket fint och jämnt, skärpeinställningen är lagom trög och förhoppningsvis tillräckligt trög för att inte skärpan oavsiktligt kan ändras.

Utformning

Eftersom Zeiss Conquest V6 2-12x50 är väldigt kort kan det bli knepigt att montera i ringar ifall man har en lång låda på vapnet. I de fall man har en Picatinny skena på vapnet är det inget problem eftersom ringarna går att flytta i längsled. Främre mellantuben (mellan tornet och objektivet) är mycket kort, det kan därför vara klokt att överväga en Zeiss V6 2-12x50 med skena i de fall man antingen har en lång låda eller inte kan ha förskjutna ringar. Just skenmontage blir ofta snyggare montage enligt oss och idag finns det riktigt bra sadelmontage för skena till de flesta vapenmodeller. Kontakta oss ifall ni vill veta mer om vilka olika montage som passar ert vapen och Zeiss Conquest V6 2-12x50!

Sammanfattning av Zeiss Conquest V6 2-12x50

Enligt oss har Zeiss Conquest serien inte tidigare varit riktigt konkurrenskraftig mot de bättre delarna av mellanklassen. Vår känsla har varit att man fått betala dyrt för den där blå Zeiss loggan, med Zeiss Conquest V6 är det dock annorlunda, här är ett mellanklassikte (prismässigt) som ger mycket bra optik och teknik för pengarna. Vi tror absolut att det kommer att bli en mycket populär modell bland jägare runt om i landet i många år framöver!

Vad är bäst och sämst?

Minus:
- Inget egentligen, möjligen att det är något dyrare än konkurrerande mellanklassikten.

Plus:
+ Optiska egenskaper
+ Ögonbox
+ Mekanisk känsla
+ Ett prisvärt kikarsikte från Zeiss!

Information: Testet är skrivet under 2017. Priser och specifikationer kan komma att förändras över tid, innehållet i publiceringen kommer inte att uppdateras.

Köp Zeiss Conquest V6 2-12x50 i vår webshop, missa inte våra paketpriser vid köp tillsammans med fästen!

Handla tryggt

certifierad ehandel   Trygg E-Handel

klarna logo white

 

postnord logo footer

Om Oss

Om oss
Kontakta oss
Våra köpvillkor
Returformulär
Reklamation

Org. nummer: 556969-9845
Bankgiro: 251-2358
Swish: 1233005113
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyhetsbrev

Ta del av våra kampanjer!

Västra Rågdalsvägen 21
434 99 KUNGSBACKA
0300-323 400

Webbsida av Joomlaproffs.se